RICKY RIJNEKE

Silent Ones is nominated for the Tiger Award at the International Film Festival Rotterdam!

januari 15, 2013

Silent Ones by Ricky Rijneke is nominated for the Tiger Award at the International Film Festival Rotterdam! World première on January 27.

Een jonge vrouw wordt na een auto-ongeluk wakker op een afgelegen plek. Haar broertje is verdwenen. Zoals aan hem beloofd, gaat ze aan boord van een vrachtschip op weg naar haar tweede leven. Dan kruist de louche Gábor haar pad. Hallucinerende, surreële trip in de schemerzone tussen twee werelden, debuut van Nederlandse maakster.

De jonge Nederlandse regisseur Ricky Rijneke, wier korte film Wing, the Fish That Talked Back op vele internationale filmfestivals vertoond werd, verkent met haar verstilde speelfilmdebuut in zorgvuldige shots de fragiele grens tussen leven en dood.
De Hongaarse Csilla wordt wakker na een auto-ongeluk, ergens op het platteland. Haar jongere broertje Isti is nergens te bekennen. Verdwaasd verlaat Csilla de plek van het ongeluk om aan haar tweede leven te beginnen, zoals ze haar broertje had beloofd. Terugkeren zal ze nooit. Overgehaald door de louche Gabor – hij doet in ‘import en export’- scheept ze met hem in op een vrachtschip naar West-Europa. Tijdens de schier eindeloze reis vergrijpt Gabor zich aan haar en verliest Csilla het enige aandenken aan Isti. Daarmee verliest ze de grip op het leven. Het leven aan boord van het vrachtschip is als het vacuüm waarin Csilla zich bevindt – een surreële schemerzone.
Voor Silent Ones, een voormalig CineMart-project, bracht Rijneke met trefzekere hand een keur aan bekroond Europees filmtalent bijeen, zoals Gergely Pohárnok (Hukkle, Taxidermia) en Jean-Paul de Zaeytijd (Bouli Lanners’ vaste DOP) voor het camerawerk. Andrej Dergatchev (die meewerkte aan The Return en The Banishment van Andrej Zvjagintsev) zet met zijn dromerig-onheilspellende soundtrack de toon van de film. De Hongaarse Orsi Tóth (Delta, Women Without Men) ten slotte zet met haar krachtig expressieve gezicht met weinig woorden een jonge vrouw neer in gevecht met zichzelf en haar verleden. (Catalogus Film festival Rotterdam)

http://www.filmfestivalrotterdam.com/nl/films/a-csendesek/